İsrail Filistin Gazze – Son Durum 2021

İsrail Filistin ve Gazze Saldırıları – Son Durum

İsrail, 10 Mayıs’ta tanklarla, uçaklarla başlattığı saldırılarını sürdürüyor. Önceden belirlendiği anlaşılan hedefleri vuran İsrail’in saldırılarında 139 Filistinli yaşama veda etti, 950 Filistinli de yaralandı. Saldıların önemli hedeflerinden birisi olduğu ifade edilen, Hamas’ın metrosu diye anılan, tünellerin fotoğrafları da basına dağıtıldı.

İlk olarak 2007’de ortaya çıkan tüneller Hamas’ın İsrail’e karşı koyduğu savaş taktiği olarak biliniyor.

Hamas’ın tünelleri ilk kez görüntülendi!

İsrail’in hedefinde olan bu tüneller çatışmalar başladığından beri ilk defa görüntülendi

Hamas'ın Gazze'de kullandığı tüneller görüntülendi: İsrail'in hedefinde - 1

Hamas, saldırılar karışışında roket atışları ile cevap vermekte ise de, roketler İsrail hava savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirilmektedir. Buna rağmen bazı roketlerin Tel Aviv yakınlarına düştüğü bildiriliyor.

13 Mayıs 2021 Perşembe günü gece boyunca büyük bir bombardımanda Hamas, Gazze Şeridi’ndeki tünel ağının çoğunu yok ettiğini iddia ediyor. İsrail – Filistin Gazze savaşında kullanılan tüneller Hamas’ın en etkili araçları arasındaydı ve askerler bu tüneller sayesinde İsrail topraklarına giriyor hatta bazen yeraltı geçitlerinden Gazze’ye dönmek için bu tünelleri kullanıyorlardı.

Hamas’ın bu tünel ağını uzun süredir yok etmeye çalışıyor çünkü bunlar İsrail topraklarına ulaşıyor. Hamas’ın çok sayıda askeri tek seferde ortadan kaldırmak umuduyla, bölgeyi bombalamadan önce, askerlerini Gazze şehri altındaki yeraltı tünel sisteminden geçiriyor.

Ancak iddiaya göre askeri güçleri (IDF) bu tünelleri yok etmek için yoğun bir bombardıman içinde bulunuyor. Bu saldırılarda kaç kişinin hayatını kaybettiğine dair bir bilgi ise bilinmiyor.

Gazze Şehri Son Durum – 17 Mayıs 2021

Gazze’de İsrail’in planlanmış olduğu anlaşılan saldırıları aralıksız sürmektedir

israil saldırı son durum
Gazze Saldırısı – İsrail Sivilleri Hedef Alıyor

Gazze’nin kuzeyindeki resmi binaların, sivillere ait evlerin, bir caminin hedef alındığı saldırılar sonucu söz konusu bölgenin büyük kısmında elektriklerin  kesildiği bildirilmektedir. Hamas yetkilileri, saldıran güçlerin kara harekatı başlatması halinde, beklemedikleri bir direnişle karşılaşacağını söylemektedir.

İsrail dün Gazze’ye kara operasyonu başlattığı yönünde basında çıkan haberlerle ilgili Hamas’a ait El-Aksa televizyonuna konuşan Aruri, direniş güçlerinin, düşmanı şaşırtacak güçte olduğunu ve elinde daha önce kullanılan silahlardan daha güçlüsünün bulunduğunu belirtti.

Hamas’ın, kara operasyonuna dönük hazırlığının sahip olduğu füze gücünden daha yüksek olduğunu kaydeden Aruri, “Kara operasyonu işgalci için bir felaket olacak ve savaş dengesi değişmeden de ondan çıkamayacak.” dedi.

Gazze’ye düzenlenen son saldırıdan bu yana direniş güçlerinin yaptığı hazırlıkların bu kara operasyonuna dönük gerçekleştirildiğini bildiren Aruri, işgal altındaki Batı Şeria, Gazze ve İsrail vatandaşı Arapların yaşadığı Yeşil Hat bölgesinde İsrail güçlerine karşı açılan “cephelerin” zaferin anahtarı olduğunu dile getirdi.

Gazze şeridi hava saldırılarıyla bombalandı. Şiddet artarken, Associated Press ve diğer uluslararası medya kuruluşlarının bulunduğu bir bina vuruldu. Barışçıl bir çözüm bulmaya yardımcı olmak için, Associated Press uluslararası toplum için olanları detaylandıran rapor sundu. Vurulan bina, 15 yıl boyunca AP’nin en üst katındaki ofisi ve çatı terası olarak kullanılıyordu. 2009 ve 2014’teki savaşlar da dahil olmak üzere Gazze’deki Hamas yöneticileriyle olan çatışmalarını izlemek için önemli bir yerdi. Haber ajansının kamerası, militanların roketleri İsrail’e doğru yükselirken 24 saatlik canlı çekimler sundu. Hava saldırıları bir hafta boyunca şehri ve çevresini bombaladı.

Geçen hafta sonu İslam’ın üçüncü en kutsal yeri ve Yahudiliğin en kutsal yeri olan El-Aksa cami yerleşkesinde çatışmalar patlak verdi. Dört gün boyunca İsrail yerel polis, yerleşim yerindeki Filistinlilere göz yaşartıcı gaz ve sersemletici bombalar attı. Polis zaman zaman halı kaplı camiye ses bombası attı.

Gazete İstanbul, Türkiye

Gazete İstanbul Logo
Gazete İstanbul Türkiye

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir